Το ‘συστημα’ καταρρεει…και αντιδρα αναλογως

Η Ιστορία
Η Μυρτώ είναι μία φίλη 26 χρονών που εργάζεται και κάνει το μεταπτυχιακό της στο Brighton της Αγγλίας. Εδώ και λίγες μέρες έχει έρθει στην Αθήνα για τις γιορτές. Είναι ζωντανός άνθρωπος, καλλιτέχνης, ιδεολόγος, χορτοφάγος, φιλική, γεμάτη ιδέες και όνειρα…
Είναι καλή ερασιτέχνης φωτογράφος και συνήθως κυκλοφορεί με τη φωτογραφική της μηχανή. Το Φεβρουάριο σκοπευει (ή σκόπευε…) να γυρίσει πίσω στην Ελλάδα.

Στο δρόμο:
Εχθές, Δευτέρα 15/12 λίγο πριν τις 2:00 το μεσημέρι, περπατούσε βιαστικά μαζί με τη μητέρα της για να προλάβουν ανοικτή την τράπεζα. Το σπίτι τους είναι στου Γκύζη, κάποιους δρόμους πίσω από την Ασφάλεια. Ήθελαν να πάνε στη στάση μετρό των Αμπελοκήπων. Δύο δρόμους πάνω από την Γ.Α.Δ.Α, τους σταμάτησαν τα Μ.Α.Τ, λέγοντάς τους να μην προχωρήσουν άλλο, αλλά να πάνε από άλλο δρόμο. Η μητέρα της κοντοστάθηκε και έπιασε την κουβέντα με έναν αστυνομικό, ρωτώντας τον ποιά στάση μετρό είναι ανοικτή, από ποιό δρόμο να πάνε κλπ.
Η Μυρτώ στάθηκε κι εκείνη, περιμένοντάς την στο απέναντι πεζοδρόμιο.
Τότε ένας «άνδρας» των ΜΑΤ την πλησίασε λέγοντάς της «τι κάνεις εδώ ρε κωλόπαιδο?! Δεν σου είπαμε να φύγεις από δω?!». Η Μυρτώ εκνευρίστηκε με τον τρόπο του και έκατσε εκεί φωνάζοντας «περιμένω τη μητέρα μου (δείχνοντάς την), είτε το πιστεύεις είτε όχι!».
Μετά από μισό λεπτό, μπροστά στα μάτια της μητέρας της, τέσσερεις άνδρες των ΜΑΤ ήρθαν κατά πάνω της. Της έριξαν κλωτσιά στην πλάτη κι εκείνη έπεσε στο δρόμο. Η Μυρτώ είναι λίγο πάνω από 50 κιλά. Όπως είναι φυσικό, άρχισε να φωνάζει και να τους βρίζει. Η μητέρα της άρχισε να φωνάζει πανικόβλητη και να τους παρακαλάει να αφήσουν ήσυχη τη Μυρτώ.
Κάποιοι άνδρες των Μ.Α.Τ τη σταματούσαν από το να πάει κοντά στην κόρη της, όσο οι άλλοι τέσσερεις είχαν γυρίσει το χέρι της Μυρτούς πίσω από την πλάτη κρατώντας την κάτω στο δρόμο. Την κλωτσούσαν στην κοιλιά, στα πόδια, στα πλευρά, βρίζοντάς την χυδαία και σεξιστικά!
Εκείνη αντέδρασε και προσπάθησε να τους ξεφύγει. Τέτοια ήταν η οργή της που τα κατάφερε για λίγο, παρόλο που στην προσπάθεια της παραλίγο να χάσει το χέρι της. Οι αστυνομικοί όμως ήταν πολλοί. Εκείνη την ώρα ήρθαν στο μέρος της «οι άνδρες με τα μπλε» (με κράνη κλπ) και της είπαν «προσαγωγή!». Η Μυρτώ τους είπε -εξουθενωμένη από το ξύλο αλλά και οργισμένη-, «εντάξει, μόνο μην με αγγίζετε! Θα περπατήσω μόνη μου».
Τότε ένας απ’ αυτούς πήγε από πίσω της και έκανε πάνω της την κλασική χυδαία κινήση προσποίησης σεξ.
Στο δρόμο για την Γ.Α.Δ.Α την έβριζαν (λέγοντάς της το πώς θα την γ…) κι έφαγε κι άλλη κλωτσιά στην πλάτη. Η μητέρα της ακολουθούσε.
Κάθε τόσο η Μυρτώ τους ρωτούσε γιατί κατηγορείται, αλλά κανείς βέβαια δεν της έλεγε.
Όταν έφτασαν, δεν άφηναν τη μαμά της να ανέβει μαζί με τη Μυρτώ (και τη συνοδεία της), αλλά ένας (πιο «καλός») τελικά την άφησε.

Στη Γ.Α.Δ.Α:
Στον 11ο όροφο της Ασφάλειας γινόταν χαμός. Πολλά παιδιά, που τα τραβούσαν από δω κι από κει.
Τη Μυρτώ την έβαλαν σε ένα δωμάτιο (φυσικά αφήνοντας απ’ έξω τη μαμά), που είχε 2 καναπέδες. Στον ένα καθόταν ένας έφηβος 17 χρονών -όπως έμαθε αργότερα η Μυρτώ- που έκλαιγε ασταμάτητα (όσο ήταν εκεί η Μυρτώ, αυτό το παιδί -με σπασμένα τα νεύρα- δεν σταμάτησε καθόλου να κλαίει). Στο δωμάτιο ήταν 2 άνδρες γύρω στα 30, καλοβαλμένοι και μοντέρνα ντυμένοι. Είπαν στη Μυρτώ να κάτσει στον ένα καναπέ. Αμέσως της είπαν (βρίζοντάς την) να σηκωθεί και να πάει να κάτσει στον άλλο καναπέ. Η Μυρτώ δεν μιλούσε. Με το που σηκώθηκε για να πάει στον άλλο καναπέ (δίπλα στο παιδί που έκλαιγε) την κλώτσησαν στην πλάτη.
Η Μυρτώ έμεινε στην Ασφάλεια γύρω στις 3,5 ώρες. Όσο ήταν σ’ αυτό το δωμάτιο, οι μπάτσοι δεν την κτύπησαν ξανά, με κλωτσιές. Της έκαναν ψυχολογικό πόλεμο, εξευτελίζοντας την προσωπικότητά της. Πλησίαζαν το πρόσωπό τους γύρω στα 10 εκατοστά από το δικό της και αποκαλώντας την …διάφορα, της περιέγραφαν το πως θα «ασελγήσουν» επάνω της. Κάθε τόσο της τραβούσαν τα μαλλιά.
Όταν ρώτησε πόσο θα κρατήσει αυτό κι αν αργούν πολύ ακόμα, ο ένας της είπε να τον ξαναρωτήσει το ίδιο πράγμα όταν θα την π… όλοι μαζί.
Επειδή βρήκαν στην τσάντα της τη φωτογραφική μηχανή, τη ρωτούσαν επίμονα κάθε λίγο αν είναι δημοσιογράφος. Όταν η Μυρτώ έλεγε ότι δεν είναι, την έβριζαν.
Δεν είχε μαζί της ελληνική ταυτότητα, αλλά είχε χαρτιά (ταυτότητα από τη σχολή της, πάσο κλπ) από την Αγγλία. Η μητέρα της είχε ταυτότητα μαζί της.
Όταν είδαν αυτά τα χαρτιά, έδειξαν πιο εξοργισμένοι και τη ρωτούσαν τι γυρεύει στην Ελλάδα!
Η Μυρτώ τους είπε ότι ήρθε στην πόλη της, για να κάνει Χριστούγεννα με τη μητέρα της, αλλά εκείνοι της έλεγαν ότι δεν την πιστεύουν και ότι είναι ξένος δημοσιογράφος, σκουλήκι κλπ…
Είδαν τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει αυτές τις μέρες και ήθελαν να κατασχέσουν την κάρτα μνήμης της μηχανής, αλλά η Μυρτώ δεν την έδινε. Επειδή έχει σχετικά καλή Digital SLR μηχανή, την ειρωνευόντουσαν για το πώς είχε τέτοια μηχανή, ενώ δεν είναι δημοσιογράφος και πώς την αγόρασε, πόσο κοστίζει και τέτοια…
Αργότερα, μπήκε στο δωμάτιο η δικηγόρος του 17χρονου. Αμέσως μαζεύτηκαν λίγο οι μπάτσοι και έγιναν πιο «ευγενικοί». Έκανε κάποιες συνεννοήσεις για το παιδί. Όπως άκουσε η Μυρτώ, το παιδί είπε ότι αστυνομικοί έβαλαν πέτρες στις τσέπες του, καθώς τον ανέβαζαν στον 11ο όροφο… (αυτός όπως είπαμε, δεν σταμάτησε καθόλου να κλαίει).
Μετά η δικηγόρος πλησίασε τη Μυρτώ. Τότε τη σταμάτησαν οι μπάτσοι, λέγοντάς της ότι η κοπέλα εκπροσωπείται ήδη και ότι ο εκπρόσωπος της είναι απ’ έξω.
Η δικηγόρος απάντησε ότι απ’ έξω είναι η μητέρα της κοπέλας κι ότι μόλις τη διόρισε δικηγόρο και της Μυρτούς, όταν είδε ότι έμπαινε στο δωμάτιο ως δικηγόρος του άλλου παιδιού.
Είπε στη Μυρτώ να μη φοβάται.
Έκανε κάποιες συνεννοήσεις, χαρτούρα κλπ. Η κατηγορία της τελικά ήταν «αντίσταση κατά της αρχής».
Την άφησαν να φύγει. Ο 17χρονος έμεινε εκεί.
Μετά πήγε στο νοσοκομείο. Στον Ερυθρό Σταυρό που εφημέρευε. Ήταν γεμάτο έφηβους.
Η Μυρτώ, που δεν μπορεί και τα νοσοκομεία, έφυγε μετά από λίγο χωρίς να βγάλει ακτινογραφία. Ήθελε μόνο να πάει σπίτι της και να βγάλει τη βρωμιά από πάνω της. Το μόνο που ήθελε απεγνωσμένα, ήταν να πλυθεί. Κι ας πόναγε παντού.

Έξω από το δωμάτιο στον 11ο όροφο, μπροστά στη δικηγόρο, ένας αστυνομικός της έκανε το εξής χιούμορ:
«σκέψου και την καλή πλευρά. Σε φέραμε εδώ γιατί σε περάσαμε για 10 χρόνια νεώτερη!»

Επίλογος:
Πώς αισθάνεται η Μυρτώ; Μόνο όποιος έχει ζήσει κάτι τέτοιο μπορεί να την καταλάβει.
Μου είπε ότι αισθάνεται άδεια. Σαν μετά από βιασμό. Πιο πολύ απ’ όλα την τρόμαξε ο εαυτός της. Αυτό μου είπε. Από άνθρωπος δυναμικός, αλλά ειρηνιστής, είδε τον εαυτό της να θέλει να σκοτώσει. Δεν ήθελε να πετάξει πέτρα ή να διαμαρτυρηθεί. Μετά από λίγο δεν τους μιλούσε καθόλου. Δεν τους απαντούσε. Ήθελε μόνο να τους σκοτώσει με τα ίδια της τα χέρια. Τίποτ’ άλλο. Αυτό την τρόμαξε πιο πολύ απ΄ όλα.
Μετά αμφισβήτησε το νόημα των ονείρων της.

Η Μυρτώ, εκεί που περπατούσε με τη μητέρα της, σωφρονίστηκε από την κρατική μηχανή.

Advertisements

10 Comments

Filed under Uncategorized

10 responses to “Το ‘συστημα’ καταρρεει…και αντιδρα αναλογως

 1. Τα γκεμπελικά τηλεοπτικά κανάλια παραπληροφόρησης που για ψύλου πήδημα διακόπτουν το πρόγραμματους , άλλες φορές με έκτακτα δελτία, για να μας πουν και να μας δείξουν πως έβηξε ο τάδε και πως έβαλε το βρακί της η δήνα.
  Τώρα … ΤΙΠΟΤΑ.
  Σήμερα γίνανε μεγαλειώδεις διαμαρτυρίες και στην ΓΑΔΑ & στον Κορυδαλλό.
  Νέοι, Μαθητές (και όχι μόνο) διαδηλώνουν ενάντια στην ανισότητα, στην καταπίεση, στην αναξιοκρατία, στον νεποτισμό, στην ασυδοσία της εξουσίας και των οργάνων της.
  Διαδηλώνουν ανεξάρτητα, ελεύθερα, χωρίς κομματικούς και πολιτικούς πατρώνους και κανένα μέσο παραπληροφόρησης κανένα από τα δεκάδες δεν λένε, ούτε λέξη.
  Αυτή είναι η δημοκρατία τους.
  Έτσι αντιλαμβάνονται οι καθεστωτικοί του συστήματος την ενημέρωση.
  Δώστε και άλλα πρωινάδικα, κοιμήστε και άλλο, πληρωμένοι χαφιέδες.
  Δείξτε γιουροβίσιον και ποδόσφαιρο.
  Η αλλαγή της ζωής δεν γίνεται από το τηλεκοντρόλ σας

 2. Tdi

  Με την άδειά σας αν μπορώ να αναδημοσιεύσω το κείμενο..

  Τούτες οι εμπειρίες πρέπει να γίνουν κτήμα ΟΛΩΝ!

  Μυρτώ, δεν είσαι μόνη σου.

  Έχεις πολλούς περισσότερους ανθρώπους από πίσω σου απ’ότι νομίζεις!!

  ΥΓ.Μπράβο ρε παιδιά, συγχαρητήρια για την προσπάθεια…και καλά στομάχια!

 3. Τι να πει κανείς;
  Αίσχος…
  … η ιστορία για μια ακόμα φορά επαναλαμβάνεται…

 4. α

  Αν είναι αλήθεια αυτό γιατί δεν το καταγγέλει η Μυρτώ; Δεν πιστεύω πως δεν θα βρεί βήμα και ανθρώπους να την υπερασπιστουν. Ο θυμός και η οργή όταν είναι αληθινά συναισθήματα, έχουν και θάρρος και ορμή για να ξεσπάσουν, αλλοιώς ειναι καλή διηγηματογραφία!

 5. φιλε α,

  το εχει καταγγειλει η μητερα της. αγωνιζομαστε ολοι να γινει η ιστορια της γνωστη

 6. ILISIA.HxC.21

  Φίλε ”α” πλάκα κάνεις? τι σε έχει κάνει να πιστεύεις ότι σε αυτή τη χώρα μπορείς να βρείς το δίκιο σου απέναντι στους μπάτσους?? αφού στην Ελλάδα φταίνε πάντα οι…ζαρντινιέρες…

 7. α

  Δεν θέλω να βρω το δίκιο μόνο, θέλω να ακούσω και να νοιώσω εγώ, και μου φτάνει, την ζαρτινιέρα!
  Θα υπάρχουν μάρτυρες, η δικηγόρος η ο 17 χρονος.
  Λυπάμαι που επιμένω αλλά να , θυμάμαι την Ηλένια, τον τύπο που στην πτώση του Ηλιος έλεγε πως συνομίλησε με τον ξαδελφό του …αλλά και τα τελευταία γράμματα στο τέλος μιας ταινίας…
  “κάθε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι εντελώς συμ-πτωματική”
  Συγχωρείστε τον Θωμά που ξυπνάει μέσα μου, που θέλει να “δει ” τον τύπο των ήλων…
  Απλά σας θυμίζω ότι η αλήθεια δεν είναι ευθυγραμμο τμήμα ,αλλα ευθεία που η αρχή και το τέλος της ορίζεται εκατέρωθεν στο άπειρο.Ετσι σταθερό και ορισμένο ειναι το σημείο,
  ως τομή δυο ευθειών-αληθειών.
  Ο,τι δηλαδή ορίζει την αρχή του δικαίου.
  “Κανενα μη δικαιώσεις πρίν των δυό τις αληθειες ακούσεις”
  η αλλιώς
  “Μηδενί δίκην δικάσης, πριν αμφοίν μύθον ακούσης”

 8. Νομίζουμε πως ζούμε σε μια «ευνομούμενη» κοινωνία.. Ναι το νομίζουμε αυτό..

  Μέχρι να δούμε το πραγματικό πρόσωπο της εξουσίας…

  Δεν το έχω δει μ’ αυτό τον τρόπο ο ίδιος, μα ξέρω ότι συμβαίνει..

  Το έχω ακούσει και το έχω δει έμμεσα..

  Μέσα από το Πανεπιστήμιο, όπου είχα μια πιο κοντινή εποπτεία πως γίνονταν οι πρυτανικές εκλογές, πώς παίρνονταν οι αποφάσεις, πώς γίνονταν κάποιοι καθηγητές..

  Μα και αργότερα… Και από αλλού, από το χώρο που εργάζομαι..

  Το θέμα είναι πως αδιαφορούμε, και τους αφήνουμε με την αδιαφορία και την απάθειά μας να λειτουργούν όπως θέλουν..

  Μέχρι που όλο αυτό και τη δικιά μας την πόρτα να χτυπήσει…

  Εύχομαι να μάθουμε να σκεπτόμαστε..

  Και να αντισταθούμε, πριν είναι πια πολύ αργά.. Μια και η κάθε εξουσία χρόνο με το χρόνο όλο και πιο δυνατή γίνεται..

  Είναι ευτύχημα που ακόμα είναι ελεύθερο το διαδίκτυο..

  Και μπορούμε να μιλάμε..

  Μα δε φτάνει μόνο αυτό..

  Είναι όμως κάτι…

  Μια αχτίδα φωτός, σε όλο αυτό το σκοτάδι που τις ψυχές μας σκιάζει..

  Καλή συνέχεια και καλή δύναμη σε όλους μας..

  http://nefelovatis.blogspot.com/

 9. geo

  Αν πήγαινε η μυρτώ να υπερασπίσει το μαγαζί της ή το αυτοκίνητό της στο κέντρο της αθήνας το βράδυ της 9ης δεκεμβρίου θα την έβρισκαν σε κάποιον υπόνομο της οδού ακαδημίας.

  Σε τσιμεντένια ζούγκλα ζούμε. Μάθετέ το εσείς που τρέφετε αυταπάτες, καταλάβετέ το καλά. Πάντα έτσι ήταν και πάντα έτσι θα είναι, ανθρώπινα ζώα εναντίον ανθρωπίνων ζώων, με μια μικροσκοπική ιδέα νόμου και κοινής λογικής ναυαγισμένη στις υδάτινες εκτάσεις του εγκεφαλικού μας υγρού..

 10. eirhnh

  please dhmosheyste an mporeite kapoia perissotera stoixeia g n xoume k meis apodei3eis sthn anaparagwgh k perigrafh t gegonotos se symfoithtes gnwstous klp.thanx

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s